WINKELWAGEN

Coupon Code: Nieuwsbrief Coupon TvE Copy Code

Gratis Levering 24 Maanden Garantie

Vragen? Bel ons

085-0041048

Ma - Za | 09.00 - 18.00

Hoe kies je de beste koffiebonen?

By Kevin van Ravenzwaaij 05 september 2020

In 3 stappen de beste koffiebonen voor een heerlijke espresso

Vind je het ook lastig om de perfecte koffiesmaak te vinden? Zeker als je een halfautomatische espressomachine thuis hebt staan, kan het vinden van de juiste samenstelling lang duren. 

Je moet zelf op zoek naar de juiste druk in de boiler, pompdruk, temperatuur en de extractietijd.


Iedereen begint bij de aanschaf van een koffiemachine. 

Zo’n machine kost vaak veel geld en je verwacht dan ook een heerlijk bakkie. Helaas is dit niet altijd het geval.

Het kiezen van de beste koffiebonen maakt of breekt de smaak van jouw favoriete drankje. 

Maar hoe weet je nou wanneer je echt goede koffiebonen hebt gekocht?

Door een klein beetje kennis op te doen, voorkom je in 3 simpele stappen een nare koffiesmaak.

Koffiebonen Kopen, beste koffiebonen, Italiaanse koffiebonen

1. Ken de koffievarianten

Over de hele wereld zijn over 100 verschillende koffiesoorten te verkrijgen. 

Toch worden alle soorten koffiebonen naar twee varianten ingedeeld, Arabica en Robusta.


Arabica koffiebonen bevatten minder cafeïne dan Robusta bonen. De bijzondere reden hiervoor lees je zo. Arabica koffie heeft een aromatisch zachte en zoete smaak. Deze bonen groeien op hoogtes van 900 tot wel 2000 meter. Hoe hoger de hoogte hoe fijner het gewas. De struiken hebben een bodem nodig die rijk is aan mineralen en er moet zeer zorgvuldig geteeld worden. Het kweken van Arabica struiken is duur waardoor de prijzen hoger liggen dan bij andere koffiesoorten.


Robusta koffiebonen worden op lagere hoogtes geteeld. Wanneer je voor Robusta bonen kiest, ga je voor stevige en krachtige koffie. Het komt niet veel voor dat koffie van 100% Robusta wordt gemaakt. De bonen zorgen voor een bittere smaak en dit wordt niet door iedereen gewaardeerd. 

Om koffie van meer body te voorzien, worden Robusta bonen wel vaak in verschillende melanges gebruikt.

Koffiebonen Kopen, beste koffiebonen, Italiaanse koffiebonen, Arabica bonen, Robusta

Cafeïne als beschermmiddel

Maar wat is dan de reden waarom Arabica bonen minder cafeïne bevatten dan Robusta koffiebonen?

Het bijzondere is dat de plek waar het gewas groeit hier een belangrijke en natuurlijke rol in speelt.


Een koffieplant maak cafeïne aan om zichzelf tegen insecten en ziektes te beschermen. 

Dat is toch een leuk en bijzonder feitje?!

De Robusta planten groeien op in lagere gebieden waar doorgaans meer insecten voorkomen. Dit is de reden waarom een Robusta boon aanzienlijk meer cafeïne bevat dan een Arabica boon. Deze groeit in hogere gebieden waar minder gevaar op de loer ligt. Een Arabica boon hoeft zich minder goed te beschermen en maakt daarom minder cafeïne aan.

2. Kies de gewenste branding

De smaak, het aroma en de kleur van de koffie wordt door de brandig bepaald. Ben je bijvoorbeeld opzoek naar bonen voor het zetten van espresso, ga dan voor ‘dark-roasted’ koffiebonen. Deze bonen hebben een lage zuurgraad en geven meer body aan je espresso. Ook is het belangrijk om te weten of de bonen die je hebt gekocht van goede kwaliteit zijn. 

Er zijn een aantal punten waar je op kunt/moet letten.


De kleur

Een rauwe boon moet lichter van kleur zijn. Een verbrande boon is donker/zwart. 

Dit klinkt vanzelfsprekend, maar is niet altijd het geval. Controleer dit dus altijd.


De smaak. 

Bonen die minder lang zijn gebrand hebben een grasachtige en zure smaak. 

Lang gebrande bonen hebben een bittere, rokerige en vaak onaangename smaak. 

Dus stop eens een boon in je mond en proef het verschil. Je bakkie smaakt niet onaangenaam uiteraard.


Glanzend uiterlijk

Wanneer een boon goed gebrand is, komen olieachtige stoffen vrij. Hierdoor krijgt de boon een glanzend laagje.


Geeft af

Goed geroosterde bonen laten hun sporen na op je handen als je ze hebt vastgehouden.

Kijk daarnaast altijd op het etiket van de koffiezak. De samenstelling en de herkomst moet altijd worden benoemd. 

Wanneer dit niet het geval is, kan dit een indicatie zijn van een lage kwaliteit.

Zijn de bonen vers van de pers? Open de zak dan niet binnen 7 dagen na branding. 

Zodra je de zak opent moeten de bonen binnen 1-2 weken zijn opgebruikt. 

Omdat het in aanraking komt met zuurstof vermindert de kwaliteit na deze periode.

3. Kies tussen 'single origin' of blend

Uiteraard is dit het laatste waar je rekening mee moet houden. 

Wanneer je voor single origin bonen gaat, kies je voor bonen die uit één specifiek land komt. 

Blend bonen komt uit verschillende plaatsen of landen.


Waar je ook voor kiest, het komt neer op jouw persoonlijk voorkeur. Houd er rekening mee dat je uit veel verschillende melanges kan kiezen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor 100% Arabica. 

En wanneer de Arabica uit meerdere landen komt dan heb je een blend in handen.


Maar eerlijk is eerlijk. Alleen de echte kenners gaan hier diep op in. 

Wel is het leuk om verschillende combinaties uit te proberen.


Wil je een kop koffie met meer body? Ga dan bijvoorbeeld voor een 60/40 blend. 60% Arabica en 40% Robusta. 

Al blijft dit natuurlijk een persoonlijke keuze.

Wat je ook kiest. Probeer verschillende combinaties uit om erachter te komen wat het beste bij je past.


Benieuwd naar onze koffiebonen? Klik op het plaatje hieronder en bekijk ons assortiment

 

Pasqualini koffiebonen

 

Heb je na het lezen van deze blog vragen over onze koffiebonen? Geef ons dan gewoon even een belletje. Wij helpen je graag!


Oudere post Nieuwste