WINKELWAGEN

Coupon Code: Nieuwsbrief Coupon TvE Copy Code

Gratis Levering 24 Maanden Garantie

Vragen? Bel ons

085-0041048

Ma - Za | 09.00 - 18.00

Koffiemachine Kopen? Waar moet je op letten?

By Kevin van Ravenzwaaij 17 juli 2020

Koffiemachine kopen

Dat kan een hele opgave zijn. Ga je voor een volautomaat of een halfautomatische espressomachine? Voor welk merk kies je? Wat vind je belangrijk als het aankomt op functies van de koffiemachine? Wil je het ultieme gemak en snel een lekker bakkie zetten, of vind je het leuk om bezig te zijn om de juiste samenstelling te vinden? Misschien drink je 's ochtends het liefst een kop koffie, maar wil je niet dat iedereen wakker wordt? Misschien hecht je, zoals wij, waarde aan duurzaamheid en wil je zo min mogelijk schade aan het milieu toebrengen. Een koffiemachine opgebouwd uit duurzame elementen is dan een must. Al met al veel vragen die beantwoord moeten worden voordat je tot de aankoop overgaat.

Nivona NICR 930

 

Lelit Espresso Bianca

 

Zoveel espressomachine waar begin ik?

Je hebt de knoop doorgehakt, je gaat een koffiemachine kopen, leuk joh!

Ben je iemand die eerst langs alle winkels gaat om te zien welke machine het mooist is? 

Zeker als je niet weet welk apparaat het beste bij je past en welke onderlinge verschillen er zijn moet je oppassen. 

Voor je het weet val je ten prooi aan de verkoper, koop je een espresso apparaat en loop je de winkel uit met het gevoel dat het allemaal eigenlijk wel heel snel ging… Laat je niet zomaar iets aanpraten hé. 


Of ben je iemand die het hele internet afstruint en alle mogelijkheden op een rijtje zet. Goed bezig natuurlijk, maar er zijn zoveel opties. Niet alleen de verschillende typen machines of merken, maar denk ook aan de onderlinge verschillen als het op functies aankomt. Waar moet een machine voor jou aan voldoen? Weet jij waar je moet beginnen?

Koffiemachine kopen, espressomachine kopen

Het moet natuurlijk wel een goed bakkie zijn

Wij Nederlanders drinken graag koffie. Jaarlijks gebruikt een Nederlander gemiddeld 8,4kg koffie bonen. 

Hiermee staan wij in de top 5 van de grootste koffiedrinkers ter wereld. Dat is nogal wat of niet? 

Als je zoveel koffiedrinkt, dan wil je natuurlijk wel dat het een goed bakkie is toch? 

Een lekker bakkie in de ochtend zorgt toch echt voor een goede start van je dag. Een heerlijk bakkie maakt een sociaal moment op het werk ook beter. ’s Avonds op de bank na het avondeten wil je ook gewoon optimaal genieten. 

Althans, ik wel. Het moet natuurlijk wel een goed bakkie zijn.

 

De kwaliteit van een goede kop koffie is van meerdere factoren afhankelijk. Denk aan koffiebonen, de juiste sterkte, temperatuur, de duur van het maalwerk en de extractie van het aroma uit het bonenmaalsel en ga zo maar door. Maar bovenal is een kwalitatieve koffiemachine van absoluut belang. In dit artikel bespreken wij de volautomatische koffiemachine en halfautomatische espresso machine. Zoals eerder aangegeven zijn er een aantal vragen die jij voor jezelf moet beantwoorden voordat je tot de aankoop overgaat. Maar voordat wij hierop ingaan, gaan we je eerst even van wat basiskennis voorzien. 


Toch wel handig om te hebben of niet dan?

Het is Tijd Voor...

De Volautomatische koffiemachine

De naam beschrijft het al: het apparaat doorloopt het hele bereidingsproces van A tot Z volledig automatisch. 

Door slechts èèn druk op de knop stel je de machine in werking en doorloopt het de nodige stappen om de door jou gekozen koffie te bereiden. De machine maalt de bonen, meet de hoeveelheid gemalen koffie en bepaalt de druk waarmee het water door de koffie wordt geperst. Doordat dit volledig automatisch tot stand komt, is de consistentie waarmee de espresso of koffie gezet wordt, het grootste voordeel. Hierdoor zal een kopje koffie altijd van hoge kwaliteit zijn. 

Ook kun je snel vele kopjes na elkaar zetten. Handig voor als je veel visite krijgt.

Nivona NICR 960

 

Functies om het je makkelijk te maken

De volautomaten bestaan uit verschillende onderdelen, functies en opties. 

Deze zijn allemaal toegevoegd om jou van het ultieme gebruiksgemak te voorzien. 

Zo worden steeds meer volautomaten van een dubbele boiler voorzien. Zo’n tweede boilersysteem heeft als voordeel dat je tegelijkertijd stoom en heet water kunt krijgen. Ook heeft het als voordeel dat je snel kunt schakelen nadat je de melkopschuim-functie hebt gebruikt. Ook kun je direct een volgende espresso zetten. 

Bij een machine met een enkelvoudige boiler moet je dan eerst een paar minuten wachten. 

Maar dit zie je tegenwoordig niet meer bij de volautomaten. 


Een ander belangrijk onderdeel is de zetgroep. De zetgroep is verantwoordelijk voor het aandrukken en voor besproeien van de versgemalen koffie, het extraheren van de koffie onder hoge druk (ja ik gebruik soms moeilijke woorden #NERD) en het deponeren van de koffierestanten in de container. 


Tegenwoordig is een uitneembare zetgroep de standaard en functioneert als het hart van de machine. Voor het onderhoud is de zetgroep eenvoudig uit de machine te halen en kan daardoor gemakkelijk onder de kraan afgespoeld worden. Het koffiezetapparaat gaat hierdoor langer mee.


Ook hebben de meeste volautomaten een extra reservoir voor voorgemalen koffie. Dit reservoir is handig als iemand liever een cafeïnevrije kop koffie wil. Ook al is het interne gedeelte het belangrijkste onderdeel van het apparaat, het uiterlijk van de volautomaat moet er wel gewoon top uitzien natuurlijk. 


Het heeft vaak een mooie uitstraling waardoor zo’n koffiemachine in ieder huishouden of kantoor volstaat. 

Je keuken ziet er dan ineens supermodern uit. Want eerlijk, zo’n machine moet wel hip zijn toch? 

En het liefst ook mat zwart, want dat is echt in de mode nu.

Zelf je koffie samenstellen en opslaan

Volautomaten zijn machines met de meest uitgebreide opties. Meestal beschikken ze over voorgeprogrammeerde koffierecepten. Je hoeft alleen maar je lievelingskoffie te kiezen, op de knop te drukken en de machine gaat voor je aan de slag. 

Lekker makkelijk toch? Vind ik wel tenminste. 


Maar niet iedereen drinkt koffie op dezelfde manier. 

Misschien hou jij wel van een lauw bakkie en niet zo sterk. Of juist supersterk. Het mag allemaal. 


Tegenwoordig is dit helemaal geen probleem meer, want bij de meeste machines kan jij je eigen koffie personaliseren en opslaanin het geheugen. Je kiest de koffie, kiest het volume, de sterkte en de temperatuur en hoppa… Jouw lievelingskoffie is naar je eigen wensen ingesteld. Als je de ideale combinatie hebt gevonden sla je deze makkelijk in het geheugen op.